MENÜ

Receptek szerető otthonokba

 

 

Bolognai spagetti

hozzávalók:

A szószhoz:
1 nagy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
250 g sertéshús
250 g marhahús (darált)
4 evőkanál olívaolaj
50 ml víz
3 csipet só
1 púpozott teáskanál bazsalikom (friss, vagy szárított)
1 púpozott teáskanál oregánó (friss, vagy szárított)
feketebors (őrölt)
200 g sűrített paradicsom


A tésztához:
2 L víz
1 kiskanál só
50 ml étolaj
300 g tészta - spagetti (száraz)


A díszítéshez
sajt - parmezán

elkészítés:

  1. A vöröshagymát megtisztítjuk, és finomra aprítjuk.
  2. A fokhagymákat megtisztítjuk, kivesszük a közepét, összetörjük.
  3. Ledaráljuk a húsokat.
  4. Olajat melegítünk, a vöröshagymát üvegesre pirítjuk, majd rátesszük az áttört fokhagymát, és rögtön fel is öntjük vízzel, hogy meg ne égjen a fokhagyma.
  5. Hozzákeverjük a darált húst, sót, borsot, és a fűszereket. Készre pároljuk a húst - szükség esetén plusz vízzel, fedő alatt - kb 15-20 perc alatt.
  6. Ezután paradicsompürével összekeverjük, ha szükséges cukrozzuk. Pár perc alatt kissé összepirítjuk a paradicsommal is. Ha szükséges felönthetjük még egy kevés vízzel igény szerint mielőtt levesszük a tűzhelyről, ha kevés a szaftja. Ezzel kész is a szósz!
  7. A tésztát enyhén sós, olajos vízben kb 9 perc alatt készre főzzük, majd leszűrjük, átmossuk.
  8. A szószt a tésztával összekeverve, sajttal megszórva, friss fűszerekkel dekorálva tálaljuk.

Sajtos-tejfölös lángos

alapanyagok:

50dkg liszt
3dkg élesztő
2dl tej
2dl víz
1tk só
2ek olaj
1tk cukor
olaj
tejföl
fokhagyma
sajt
1tk só
2ek olaj
1tk cukor
olaj
sajt

elkészítés:

  1. A tejet meglangyosítjuk. Egy pohárba tesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felöntjük a tej felével. Lefedjük, hagyjuk felfutni.
  2. Egy tálba tesszük a lisztet, a sót, jól összekeverjük. A közepébe mélyedést csinálunk, ebbe tesszük az olajat, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet és egy kevés langyos vizet. Elkezdjük összekeverni, a vizet apránként adjuk hozzá.
  3. Ha már közepesen lágy a tészta, átdolgozzuk, kelesztőtálba tesszük, és kb. 1 óra hosszat kelesztjük.
  4. Ezután egy tálcát beolajozunk, és olajos kézzel kis halmokat szaggatunk a tésztából, majd a tálcára kicsit távolabb tesszük egymástól a tésztákat. Konyharuhával letakarjuk, így kelesztjük tovább. Amikor már szép nagyra megnőttek a tészták (kb. 30 perc), akkor lehet kezdeni sütni.
  5. Egy serpenyőbe bőséges olajat öntünk, jól felmelegítjük, majd az olajos kézzel jól széthúzott és megformált tésztát belehelyezzük. Mindkét oldalát szép pirosra sütjük 1-1perc alatt. Lecsepegtetjük, törlőpapírra szedjük, nehogy a maradék olajat is felszívja.
  6. Tálaláskor megsózzuk, tejföllel megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk. Aki szereti, még fokhagymával is megkenheti.

 

Asztali nézet