Bolognai spagetti
hozzávalók:
A szószhoz:
1 nagy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
250 g sertéshús
250 g marhahús (darált)
4 evőkanál olívaolaj
50 ml víz
3 csipet só
1 púpozott teáskanál bazsalikom (friss, vagy szárított)
1 púpozott teáskanál oregánó (friss, vagy szárított)
feketebors (őrölt)
200 g sűrített paradicsom
A tésztához:
2 L víz
1 kiskanál só
50 ml étolaj
300 g tészta - spagetti (száraz)
A díszítéshez
sajt - parmezán
elkészítés:
- A vöröshagymát megtisztítjuk, és finomra aprítjuk.
- A fokhagymákat megtisztítjuk, kivesszük a közepét, összetörjük.
- Ledaráljuk a húsokat.
- Olajat melegítünk, a vöröshagymát üvegesre pirítjuk, majd rátesszük az áttört fokhagymát, és rögtön fel is öntjük vízzel, hogy meg ne égjen a fokhagyma.
- Hozzákeverjük a darált húst, sót, borsot, és a fűszereket. Készre pároljuk a húst - szükség esetén plusz vízzel, fedő alatt - kb 15-20 perc alatt.
- Ezután paradicsompürével összekeverjük, ha szükséges cukrozzuk. Pár perc alatt kissé összepirítjuk a paradicsommal is. Ha szükséges felönthetjük még egy kevés vízzel igény szerint mielőtt levesszük a tűzhelyről, ha kevés a szaftja. Ezzel kész is a szósz!
- A tésztát enyhén sós, olajos vízben kb 9 perc alatt készre főzzük, majd leszűrjük, átmossuk.
- A szószt a tésztával összekeverve, sajttal megszórva, friss fűszerekkel dekorálva tálaljuk.

Sajtos-tejfölös lángos
alapanyagok:
50dkg liszt
3dkg élesztő
2dl tej
2dl víz
1tk só
2ek olaj
1tk cukor
olaj
tejföl
fokhagyma
sajt
1tk só
2ek olaj
1tk cukor
olaj
sajt
elkészítés:
- A tejet meglangyosítjuk. Egy pohárba tesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felöntjük a tej felével. Lefedjük, hagyjuk felfutni.
- Egy tálba tesszük a lisztet, a sót, jól összekeverjük. A közepébe mélyedést csinálunk, ebbe tesszük az olajat, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet és egy kevés langyos vizet. Elkezdjük összekeverni, a vizet apránként adjuk hozzá.
- Ha már közepesen lágy a tészta, átdolgozzuk, kelesztőtálba tesszük, és kb. 1 óra hosszat kelesztjük.
- Ezután egy tálcát beolajozunk, és olajos kézzel kis halmokat szaggatunk a tésztából, majd a tálcára kicsit távolabb tesszük egymástól a tésztákat. Konyharuhával letakarjuk, így kelesztjük tovább. Amikor már szép nagyra megnőttek a tészták (kb. 30 perc), akkor lehet kezdeni sütni.
- Egy serpenyőbe bőséges olajat öntünk, jól felmelegítjük, majd az olajos kézzel jól széthúzott és megformált tésztát belehelyezzük. Mindkét oldalát szép pirosra sütjük 1-1perc alatt. Lecsepegtetjük, törlőpapírra szedjük, nehogy a maradék olajat is felszívja.
- Tálaláskor megsózzuk, tejföllel megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk. Aki szereti, még fokhagymával is megkenheti.
