Hagyományos palacsinta
alapanyagok:
20 dkg liszt
2 tojás
3 dl tej
3 dl szóda
csipet só
2 ek Vénusz étolaj
elkészítés:
- Felütjük a tojásokat, kicsit felverjük, majd hozzáadjuk a lisztet.
- Apránként hígítjuk a tejjel és a vízzel, csipet sóval ízesítjük.
- Az olajat is hozzáadjuk.
- Forró serpenyőbe öntünk annyi tésztát, hogy ne legyen túl vastag a palacsinta, majd mindkét oldalát pirosra sütjük.

Rákóczi túrós
alapanyagok:
30 dkg liszt
1 tk sütőpor
15 dkg vaj vagy margarin
5 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
3 db tojássárgája
1 ek púpozott tejföl
A töltelékhez:
2 db tojás
30 dkg túró
15 dkg porcukor
5 dkg mazsola
2 ek búzadara
1 db citrom
A habhoz:
3 db tojás fehérje
15 dkg kristálycukor
10 dkg baracklekvár a kenéshez
elkészítés:
- A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd elmorzsoljuk a zsiradékkal. Hozzákeverjük a cukrot és a vaníliáscukrot, a tojássárgákat, a tejfölt, összegyúrjuk és fél órára hűtőbe tesszük.
- 2 db tojást szétválasztunk, a fehérjét kemény habbá verjük. A túrót villával összetörjük, összekeverjük a porcukrral, a mazsolával, a tojássárgájával, a búzadarával, a citrom reszelt héjával, és végül a tojások keményre vert habjával.
- A tésztát kinyújtjuk és egy 25X30-as tepsibe helyezzük, egy villával megszurkáljuk és 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük, majd 10-15 percig sütjük.
- Ezután kivesszük, megkenjük baracklekvárral, ráhalmozzuk a túrótölteléket és visszatesszük sülni de már csak 140 fokra, 10 percre. Amikor körben barnulni kezd a széle, akkor jó.
- A tojásfehérjéket felverjük a kristálycukorral, jó sűrűnek kell lennie. A túróra rakjuk, a sütőt lejjebb vesszük, 120 fokra és a habot 20 percig szárítjuk rajta.
